Tehnologia medicală a avansat, și odată cu ea, tehnologia stomatologică. Astăzi auzim despre tot felul de tratamente, materiale și lucrări al căror nume ne poate uneori intimida. Un exemplu în acest sens ar fi cel al unui pivot dentar, care ne-ar putea duce cu gândul la un implant. Totuși, lucrurile sunt mult mai simple în cazul pivotului, care nu necesită o intervenție chirurgicală și nici pierderea dintelui natural.
Pivotul dentar este un simplu element de suport al dintelui nostru. Se folosește atunci când dorim să acoperim acel dinte cu o coroană, de exemplu pentru că s-a fisurat, rupt sau cariat, dar nu dispunem de o rădăcină suficient de puternică, capabilă să susțină noua coroană, sau pur și simplu vrem să o întărim. Cel mai simplu pivot este o mică tijă confecționată din fibre de cuarț sau sticlă (nu vă faceți griji, nu taie), care are avantajul flexibilității (nu este perfect rigidă, la fel cum nici dinții noștri nu sunt) și al rezistenței susținute. Deși este foarte subțire, nu o poți rupe.
Această tijă vine prefabricată și se inserează pe canalul rădăcinii, cam peste 3 sferturi din lungimea lui, restul canalului rămânând obturat. De culoare albă, ea va fi apoi cimentată cu materiale specifice și va asigura dintelui sau măselei o bază de suport. Există însă și variante de pivoți metalici, mai mari, ce pot fi puși atunci când dintele este stricat până chiar la nivelul gingiei, și deci nu avem decât rădăcina. Dar acea rădăcină împreună cu pivoții pot susține o coroană dentară, fără să fie nevoie de extracție.
Informațiile pe care vi le-am prezentat mai sus sunt culese de pe net. Probabil ceva mai multă coerență în explicarea lor, alături de câteva lucruri noi, veți găsi pe Clinica Trident.ro sau urmând primul link din articol. Și este recomandat să apelați la o clinică, mai ales dacă doriți niște răspunsuri practice, personalizate, nu doar generalități. Cât privește clinica Trident, ce au ei special este una bucată stomatolog pe nume Florin Lăzărescu, de care dacă nu ați auzit, vă spun acum că este imaginea brandului Blend a Med în România, plus una bucată echipă de 6 medici stomatologi care, alături de el, au scos o carte intitulată Incursiune în Estetica Dentară.
Ideea generală aici fiind că, dacă e mai bine să apelați la specialiști decât la site-uri generaliste, atunci e cu atât mai bine să căutați acei specialiști care au un ceva în plus, un element care să vă confere mai multă siguranță că veți beneficia de servicii competente. Fără a insinua prin asta că nu puteți beneficia de aceleași servicii și de la medici despre care nu s-a scris nimic, primii pornesc totuși un avantaj.