Mama mea avea o cunoştinţă de profesie medic stomatolog, care îşi ţinea copilul în condiţii cât mai sterile posibil. Mâncarea trebuia să fie sterilă, camera lui la fel, nu avea voie să iasă din casă oricând şi oriunde etc. În opinia mea, această grijă excesivă este exagerată şi, ca orice exagerare, dăunează: copilul protejat astfel, nu va dezvolta un sistem imunitar eficient şi puternic pe viitor.
Dincolo însă de exagerări, ideea de a ne proteja bebeluşul nu-i chiar lipsită de temei, pentru că altfel dăm în extrema cealaltă. Când este mic, copilul chiar nu are un sistem imunitar eficient, fiind astfel vulnerabil la virusuri, bacterii şi boli. Şi, ca să ne facă în ciudă, cât e ziulica de lungă el obişnuieşte să bage în gură tot ce-i cade în mână. Ei bine, un instrument util pe care îl au mămicile în arsenalul lor de luptă împotriva agenţilor patogeni poartă numele de sterilizator de biberoane şi are tocmai scopul de a steriliza obiectele care-i trec cel mai des prin gură bebeluşului.
Practica sterilizării biberonului nu este una de ieri, de azi. Dar ce metodă să folosim pentru asta? Cea mai simplă soluţie constă în introducerea biberonului (tetinei, etc) într-un vas cu apă care este pusă la fiert. Se ştie că fierberea distruge bacteriile, este şi unul din motivele pentru care fierbem laptele. Destul de veche, metoda este încă funcţională, dar ne ia ceva timp.
Mai nou însă, au apărut sterilizatoare ce îşi termină treaba în câteva minute, utilizând de exemplu un recipient special în care se pun biberoanele şi care se introduce apoi în cuptorul cu microunde. Dar dacă acest cuptor, prin radiaţiile specifice pe care le emană, modifică structura internă a biberonului, la nivel molecular? Probabil ştiţi că există controverse în direcţia asta, a se vedea discuţiile legate de bisophenol-ul ce s-ar elimina din plasticul încălzit sau cele legate de mâncarea încălzită la microunde.
Ei bine, nicio problemă, pentru mămicile reticente la tehnologia microundelor există şi sterilizatoare electrice cu aburi. Acestea sunt mai eficiente decât sterilizarea clasică, prin fierbere, deoarece vaporii de apă au o temperatură mai ridicată decât apa care fierbe, şi îşi termină treaba tot aşa, foarte repede, în circa 5-8 minute. De fapt, această metodă este cât se poate de sigură, fiind o adaptare casnică a metodei folosite în spitale. Ea ne poate fi de folos şi atunci când nu avem la îndemână un cuptor cu microunde, pentru că de exemplu suntem plecaţi de acasă (dar avem sterilizatorul cu baterii la noi).
Apoi, mai există şi sterilizatoarele la rece. Unele dintre ele folosesc metode chimice de sterilizare a biberoanelor şi tetinelor, prin tratarea lor cu anumite soluţii.
Până la urmă, depinde de preferinţele fiecărei mămici pentru ce metodă va opta. Ceea ce contează este că pe Noriel veţi găsi sterilizatoare pentru toate variantele discutate mai sus. Şi pentru combinaţii ale acestora, sau altele, despre care n-am discutat. Bineînţeles, cu descrieri ataşate, cu reduceri de preţ la unele, cu transport gratuit la altele şi cu livrare în 2-4 zile, prin curierat rapid, în orice colţ al ţării, odată ce le-aţi comandat pe net.
Alegere inspirată!